Urządzenia i Akcesoria
Ciasto Lodowa Kraina
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 8 godz. 40 min
20 porcji
Składniki
-
450 g wody
-
2 opakowania galaretki w proszku, niebieskiej, słodzonej (ok. 140 g łącznie)
Biszkopt
-
5 jajek
-
120 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
85 g mąki pszennej
-
40 g skrobi ziemniaczanej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
100 g soku pomarańczowego
-
100 g wody mineralnej, niegazowanej
Masa serkowa z galaretką
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
500 g serka homogenizowanego, waniliowego
-
80 g cukru pudru
-
1 - 2 krople barwnika spożywczego, niebieskiego
-
1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok. 120 g, patrz wskazówka)
Galaretka
-
700 g wody
-
2 opakowania galaretki w proszku, niebieskiej, słodzonej (ok. 140 g łącznie)
Dekoracja
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
100 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
20 g cukru pudru
-
posypka cukrowa biało-niebieska, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
160.4 mg
Białko
5.8 g
Kalorie
1484.1 kJ /
354.7 kcal
Tłuszcz
18.2 g
Błonnik
0.6 g
Tłuszcz nasycony
9.6 g
Węglowodany
43.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DZIEŃ DZIECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie pomarańczowe rogaliki
3 Std. 20 Min
Faworki klasyczne
1 Std.
Deser jagodowy w słoiczkach
3 Std. 30 Min
Posypka z pestek dyni (zero waste)
40 Min
Szarlotka w pucharkach
2 Std.
Czarno-białe ciasteczka
2 Std.
Perłowy tort piętrowy
72 Std.
Sernik jagodowy
12 Std. 15 Min
Ciasto arbuz
6 Std.
Sernik panda
1 Std. 30 Min
Kremówka w pucharkach
4 Std.
Rolada żyrafa
3 Std.