Ciasto Lodowa Kraina

4.8 29 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 8 godz. 40 min
20 porcji

Składniki

  • 450 g wody
  • 2 opakowania galaretki w proszku, niebieskiej, słodzonej (ok. 140 g łącznie)
Biszkopt
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 85 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 100 g wody mineralnej, niegazowanej
Masa serkowa z galaretką
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 500 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 - 2 krople barwnika spożywczego, niebieskiego
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok. 120 g, patrz wskazówka)
Galaretka
  • 700 g wody
  • 2 opakowania galaretki w proszku, niebieskiej, słodzonej (ok. 140 g łącznie)
Dekoracja
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 100 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • posypka cukrowa biało-niebieska, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 354.7 kcal / 1484.1 kJ
Białko 5.8 g
Tłuszcz 18.2 g
Węglowodany 43.8 g
Błonnik 0.6 g
Tłuszcz nasycony 9.6 g
Sód 160.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...