Urządzenia i Akcesoria
Łosoś à la Wellington
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Łosoś à la Wellington
-
20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g koperku, świeżego tylko liście
-
200 g liści szpinaku baby, świeżych opłukanych (patrz wskazówka)
-
160 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
40 g masła
-
250 g pieczarek przekrojonych na pół
-
2 filety z łososia, świeże, bez skóry bez ości (450-500 g każdy)
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
-
20 g bułki tartej
-
2 ząbki czosnku
-
100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
2 płaty ciasta francuskiego (łącznie ok. 550 g)
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
Sos maślany
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
50 g białego wina, wytrawnego
-
220 g masła bardzo zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
824 mg
Białko
28 g
Kalorie
4077 kJ /
974 kcal
Tłuszcz
76 g
Błonnik
824 g
Tłuszcz nasycony
38 g
Węglowodany
45 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Quiche ze szparagami
1 Std. 35 Min
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40 Min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 Std. 30 Min
Włoskie mini pasqualine z jajkiem przepiórczym
1 Std. 30 Min
Wytrawne serniczki z łososiem
4 Std. 15 Min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1 Std. 35 Min
Kulebiak z rybą i warzywami
2 Std.
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1 Std. 10 Min
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 Std.
Łosoś w galarecie
3 Std. 50 Min
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1 Std. 25 Min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40 Min