Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Łosoś à la Wellington
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g koperku, świeżego, tylko liście
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych, opłukanych (patrz wskazówka)
- 160 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 40 g masła
- 250 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 2 filety z łososia, świeże, bez skóry, bez ości (450-500 g każdy)
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do skropienia
- 20 g bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 2 płaty ciasta francuskiego (łącznie ok. 550 g)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
Sos maślany
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 220 g masła, bardzo zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4077 kJ / 974 kcal
- Białko
- 28 g
- Węglowodany
- 45 g
- Tłuszcz
- 76 g
- Tłuszcz nasycony
- 38 g
- Błonnik
- 824 g
- Sód
- 824 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kulebiak z rybą i warzywami
2 godz.
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 Std.
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1 godz. 25 min
Quiche ze szparagami
1 Std. 15 Min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 Std. 50 Min
Kulebiak z łososiem i cytrynowe risotto
1u. 10min
Łosoś w sosie mango curry z ziołowym ryżem
40min
Quiche ze szparagami
1 Std. 35 Min
Łosoś w galarecie
3h 50min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40min
Łosoś na kremowym szpinaku
50 Min
Włoskie mini pasqualine z jajkiem przepiórczym
1 Std. 30 Min