Łosoś à la Wellington
TM6 TM5

Łosoś à la Wellington

4.8 ( 722 oceny )

Składniki

Łosoś à la Wellington

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 200 g liści szpinaku baby, świeżych opłukanych (patrz wskazówka)
  • 160 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 40 g masła
  • 250 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 2 filety z łososia, świeże, bez skóry bez ości (450-500 g każdy)
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • 20 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 2 płaty ciasta francuskiego (łącznie ok. 550 g)
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta

Sos maślany

  • 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 220 g masła bardzo zimnego, pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
974 kcal / 4077 kJ
Białko
28 g
Tłuszcz
76 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
824 g
Tłuszcz nasycony
38 g
Sód
824 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy