Sałatka z pesto w stylu włoskim
TM6 TM5

Sałatka z pesto w stylu włoskim

4.6 (70 ocen)

Składniki

Pesto z bazylii

  • 30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g orzechów nerkowca
  • ¼ - ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g liści bazylii, świeżych
    lub 30 g rukoli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 30 g wody mineralnej, niegazowanej
  • ¼ łyżeczki soli

Gotowanie makaronu i dodatki

  • 1000 g wody
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g makaronu, suchego, drobnego, w kształcie kokardek lub muszelek
  • 1 opakowanie mozzarelli mini (150 g po odsączeniu)
  • 20 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 20 zielonych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • ½ opakowania rukoli (40-50 g, patrz wariant)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2247.7 kJ / 537.2 kcal
Białko
20.4 g
Węglowodany
44.8 g
Tłuszcz
31.4 g
Tłuszcz nasycony
9.5 g
Błonnik
3.9 g
Sód
1304.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy