Sałatka z pesto w stylu włoskim

Sałatka z pesto w stylu włoskim

4.6 73 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Pesto z bazylii
  • 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 15 g orzechów nerkowca
  • ¼ - ½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g liści bazylii, świeżych
    30 g rukoli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 30 g wody mineralnej, niegazowanej
  • ¼ łyżeczki soli
Gotowanie makaronu i dodatki
  • 1000 g wody
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g makaronu, suchego drobnego, w kształcie kokardek lub muszelek
  • 1 opakowanie mozzarelli mini (150 g po odsączeniu)
  • 20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 20 zielonych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
  • ½ opakowania rukoli (40-50 g, patrz wariant)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 537.2 kcal / 2247.7 kJ
Białko 20.4 g
Tłuszcz 31.4 g
Węglowodany 44.8 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 9.5 g
Sód 1304.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...