Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pączki pieczone
- 160 g mleka
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 4 żółtka
-
300
g marmolady
lub 300 g powideł śliwkowych, gęstych
Lukier
- 200 g cukru pudru
- 40 g wody
- kandyzowana skórka pomarańczowa, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1392 kJ / 332 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 61 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 13 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Piernik z Varomy
1h 40min
Ślimaczki makowe
2 godz. 30 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Chałka z kruszonką
1h 30min
Zawijane drożdżówki z serem
2 Std. 40 Min
Warkocz makowy
2h 45min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Piegusek na białkach
1 Std.
Drożdżówki z makiem
2 Std. 40 Min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 Std. 35 Min
Rogaliki z marmoladą
50 min