
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g mleka
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 110 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 jajka
- 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- olej do natłuszczenia miski
- 60 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru
- 400 - 420 g śliwek węgierek bez pestek (ok. 18 sztuk), przekrojonych na pół
- 30 g cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 296.6 kcal / 1242 kJ
- Białko
- 7.6 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Węglowodany
- 52 g
- Błonnik
- 1.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 godz. 20 min
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min
Drożdżówki z serem
1 godz.
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2 godz. 40 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1 godz. 15 min
Drożdżówki z jabłkami
2 godz. 35 min
Drożdżówki-serca z dżemem
2 godz. 10 min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Jagodzianki
3 godz. 30 min