Drożdżówki z budyniem i śliwkami

Drożdżówki z budyniem i śliwkami

4.8 1.2K oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz.
12 sztuk

Składniki

  • 750 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli
  • olej do natłuszczenia miski
  • 60 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru
  • 400 - 420 g śliwek węgierek bez pestek (ok. 18 sztuk), przekrojonych na pół
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Białko 7.6 g
Kalorie 1242 kJ / 296.6 kcal
Tłuszcz 6.9 g
Błonnik 1.6 g
Węglowodany 52 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...