Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g wody
- 1 jajko
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży -
1
łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
lub 2 łyżki wódki - 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 25 g cukru
- 1 szczypta soli
- 90 g masła, zmrożonego, pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- olej rzepakowy, do głębokiego smażenia
- 200 g cukru pudru
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 854 kJ / 204 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 44 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kakaowe bułeczki gotowane na parze (Mantou)
3h
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 min
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2h 30min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Churros z sosem czekoladowym
45 min
Oponki (bez cukru)
45 min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5h 30min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Pączki
1 godz. 20 min
Oponki serowe
45 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Amerykańskie pączki "donuts"
2h 45min