Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g wody
- 1 jajko
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży -
1
łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
lub 2 łyżki wódki - 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 25 g cukru
- 1 szczypta soli
- 90 g masła, zmrożonego, pokrojonego w 5 mm plastry (patrz wskazówka)
- olej rzepakowy, do głębokiego smażenia
- 200 g cukru pudru
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 854 kJ / 204 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 44 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chruścik lany
30 Min
Oponki (bez cukru)
45 Min
Mini pączki na serku homogenizowanym
25 分钟
Faworki - róże
1 Std. 10 Min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2小时 15 分钟
Faworki na żółtkach z piwem
2 Std. 30 Min
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min
Churros z sosem czekoladowym
45 Min
Oponki serowe
45 Min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2小时 15 分钟
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Pączki
1h 20 min