
Urządzenia i Akcesoria
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz. 30 min
6 sztuk
Składniki
Krem waniliowy
-
300 g mleka w temp. pokojowej
-
50 g cukru
-
45 g mąki pszennej typu 450-550
-
2 jajka w temp. pokojowej
-
1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
Pączki (bomby)
-
50 g cukru
-
skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
-
85 g mleka
-
55 g wody
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
1 łyżeczka miodu
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
-
180 g mąki pszennej chlebowej typu 750
-
150 g mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
45 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia i do natłuszczenia blachy
-
wrząca woda do wyrastania ciasta
Karmel
-
1070 g wody
-
250 g cukru
-
1 łyżka syropu glukozowego (opcjonalnie)
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
50 g octu do Mycia Wstępnego
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
678.5 kcal /
2835.9 kJ
Białko
12.1 g
Tłuszcz
22.6 g
Węglowodany
106.7 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Sód
333.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Pączki z kremem ajerkoniakowym
4 godz.
Smażone bułki chińskie
2 godz. 30 min
Ciasteczka Pink Kiss
1 godz. 20 min
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2 godz. 30 min
Ciasto Red Velvet Cake w kształcie serca
1 godz. 20 min
Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy
55 min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 godz. 15 min
Karnawałowe castagnole
1 godz.
Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM5)
45 min
Francuskie rogaliki (Croissants)
12 godz.
Biszkopt cytrynowy
4 godz.
Biszkopt genueński z masłem
4 godz.