Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce

Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce

3.9 35 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz. 30 min
6 sztuk

Składniki

Krem waniliowy
  • 300 g mleka w temp. pokojowej
  • 50 g cukru
  • 45 g mąki pszennej typu 450-550
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
Pączki (bomby)
  • 50 g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
  • 85 g mleka
  • 55 g wody
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • 180 g mąki pszennej chlebowej typu 750
  • 150 g mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 45 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia i do natłuszczenia blachy
  • wrząca woda do wyrastania ciasta
Karmel
  • 1070 g wody
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka syropu glukozowego (opcjonalnie)
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 678.5 kcal / 2835.9 kJ
Białko 12.1 g
Tłuszcz 22.6 g
Węglowodany 106.7 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 7.4 g
Sód 333.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...