Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
-
180
g ciastek Speculoos (patrz wskazówka)
lub 180 g herbatników digestive - 80 g masła, pokrojonego na kawałki
Masa serowa
- 80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 500 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 200 g kremu Speculoos (patrz wskazówka)
- 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 jajka
- 20 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
- woda, do pieczenia
Polewa i dekoracja
- 150 g cukru pudru
- 250 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- skórka otarta z połowy pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3438.2 kJ / 821.2 kcal
- Białko
- 14.2 g
- Węglowodany
- 75.1 g
- Tłuszcz
- 56.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 33.7 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 77.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie
8 godz.
Sernik gianduia
11h
Sernik na biszkoptowym spodzie
2h 50min
Ganache pistacjowy
5 Std. 30 Min
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13 godz. 50 min
Babka orzechowa
1 Std.
Ciasteczkowy krem korzenny (Krem Speculoos)
10 Min
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1 Std. 55 Min
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 Std. 20 Min
Brownie z kremem pistacjowym i kakaową glazurą
3 Std. 20 Min
Mus z białej czekolady
1 Std.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.