Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Aroma
- 1 arancia, preferibilmente biologica, solo la scorza (senza la parte bianca)
- 30 g di burro a pezzi
- 15 g di liquore all'amaretto
- 1 cucchiaino di estratto di vaniglia naturale
- 60 g di uvetta sultanina
- 130 g acqua calda (non bollente)
- 120 g di scorza di arancia candita, a cubetti
Poolish
- 15 g di lievito di birra fresco
- 1 cucchiaino di miele
- 60 g di farina manitoba (vedere consigli)
Primo impasto
- 100 g di farina manitoba
- 20 g di zucchero
- 1 tuorlo
- 1 uovo medio
- 20 g di burro morbido, a pezzetti
Secondo impasto
- 100 g di farina manitoba
- 1 pizzico di sale
- 60 g di zucchero
- 55 g di burro morbido, a pezzetti
- 1250 g di acqua
- 30 g di succo di limone
Glassa di copertura
- 35 g di mandorle pelate
- 65 g di zucchero
- 1 albume (35 g circa)
Terminare la preparazione
- 30 g di granella di zucchero
- 30 g di mandorle con le pelle
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1242.8 kJ / 297 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 44.2 g
- Tłuszcz
- 12.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 80.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cantuccini da regalare (TM6)
1sa
Panettone TM6
10 Std. 30 Min
Colomba classica
6 Std. 45 Min
Panettone
6h 30 min
La colomba perfetta
7sa
Alberello di bignè con crema diplomatica
2 Std.
Colomba (senza lattosio)
7h 30min
Zeppole di San Giuseppe (TM6)
1sa 20 dk
Pandoro TM6
15h 15min
Ghirlanda dolce di Natale
4h 30min
Krapfen con crema pasticcera
4h 20min
Tronchetto di Natale al cioccolato e arancia
5h