![Möhrenbrot Möhrenbrot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1b8b4b05-6581-43b6-8d80-8274ba9f5d4a/Derivates/623743a7-56e8-4432-9f4c-04c9cebe9e67.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g Möhren, in Stücken
- 1 Würfel Hefe (40 g)
- 25 g Sauerteig (z. B. von Seitenbacher)
- 385 g Wasser
- 60 g Zuckerrübensirup
- 290 g Roggenmehl Type 1150
- 410 g Dinkelmehl Type 630 und etwas mehr zum Ausstreuen
- ¼ TL Brotgewürz (siehe Tipp)
- 2 TL Salz
- Öl zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 599 kJ / 143 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 252 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Landbrot Backhausart
1j 40 menit
Weizen-Dinkel-Brot
1 godz. 30 min
Irisches Buttermilchbrot
45min
Sesambrot
2 Std.
Dinkel-Malz-Brot
1j 40 menit
Möhren-Müsli-Brot
2h 30min
Dinkel-Buchweizen-Brot
2h 30min
Hafer-Kartoffel-Brot
2h 30min
Dinkel-Roggen-Landbrot
3 godz.
Weltmeisterbrot
5 godz.
Süßkartoffel-Walnuss-Brot
4 Std.
Schwarzbrot mit Sonnenblumenkernen
3 godz.