Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 240 g Möhren, in Stücken
- 1 Würfel Hefe (40 g)
- 25 g Sauerteig (z. B. von Seitenbacher)
- 385 g Wasser
- 60 g Zuckerrübensirup
- 290 g Roggenmehl Type 1150
- 410 g Dinkelmehl Type 630 und etwas mehr zum Ausstreuen
- ¼ TL Brotgewürz (siehe Tipp)
- 2 TL Salz
- Öl zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 599 kJ / 143 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 252 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Landbrot Backhausart
1h 40min
Weizen-Dinkel-Brot
1 godz. 30 min
Irisches Buttermilchbrot
45min
Möhren-Müsli-Brot
2 Std. 30 Min
Hafer-Kartoffel-Brot
2 Std. 30 Min
Süßkartoffel-Walnuss-Brot
4 Std.
Schwarzbrot mit Sonnenblumenkernen
3h
Weltmeisterbrot
5 Std.
Dinkel-Roggen-Landbrot
3h
Rundes Kümmelbrot aus dem Topf
7 Std.
Dinkel-Buchweizen-Brot
2 Std. 30 Min
Dinkel-Bürli
11h