Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ganache (dzień wcześniej)
- zimna woda, do namoczenia żelatyny
-
2
listki żelatyny (1,9 g każdy)
lub 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 50 g wody - 75 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 375 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Tort z niespodzianką
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 6 jajek
- 225 g cukru
- 165 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- 150 g migdałów, mielonych (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190 g draży czekoladowych
- posypka cukrowa, kolorowa, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcja
- Kalorie
- 3197 kJ / 751 kcal
- Białko
- 15.9 g
- Węglowodany
- 66.9 g
- Tłuszcz
- 47.9 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burgery Kulfona
2 Std.
Czekoladowe ciasto-trumna bez mąki
2h 45min
Trufle nietoperze z dynią
2 Std. 30 Min
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1ωρ. 40 λεπτ.
Wystrzałowe szaszłyki owocowe
30 Min
Sorbet ze śliwek i suszonych moreli
6 Std. 40 Min
Owocowe lody na patyku
5h 50min
Dwukolorowe ciasteczka serca
2 Std. 25 Min
Domowe lizaki
40 Min
Czekoladowa gąsienica
3h 15min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1 godz. 45 min
Tort tęczowy z lizakami
6 godz.