Makaron w sosie bolońskim

Makaron w sosie bolońskim

4.0 360 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • 50 - 100 g sera żółtego średnio twardego (np. goudy, edama, ementalera, cheddara, twardej mozzarelli), pokrojonego na kawałki
  • 150 g warzyw, mieszanych (marchewki, cebuli, selera, korzenia pietruszki), pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 400 - 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 300 g wody
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • ¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, ziół prowansalskich)
  • 80 - 100 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g makaronu, suchego, krótkiego typu kokardki, świderki lub penne

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 476 kcal / 1993 kJ
Białko 29.7 g
Tłuszcz 12 g
Węglowodany 65 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 561.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...