Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 340 g bananów (ok. 4 szt.), pokrojonych na kawałki
- 225 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 100 g maślanki, w temp. pokojowej
- 2 jajka, rozmiar L, w temp. pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
lub 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM - 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 1019 kJ / 243 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jogurtowe ciasto z borówkami
1sa 15 dk
Cynamonki
2sa 15 dk
Ciasto muffinowe z truskawkami i migdałową kruszonką
1u.
Ciasto bananowe z czekoladą
1sa 35 dk
Gofry jaglano-bananowe
45min
Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)
1sa 15 dk
Słodki chlebek bananowy
1sa 50 dk
Chlebek bananowy z nadzieniem orzechowo-czekoladowym
2 godz. 40 min
Bananowe gofry lub placki
25 dk
Owsiane placki bananowe
15 dk
Słodki chlebek cukiniowo-bananowy z orzechami
1h 45min
Racuchy na maślance
30 dk