
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Szparagi i ziemniaki
- 600 g wody
- 5 g masła (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 700 - 750 g ziemniaków, małych lub pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
1000 - 1500
g białych szparagów o grubości ok. 1 cm, obranych, bez zdrewniałych końcówek
lub 1000 - 1500 g zielonych szparagów, bez zdrewniałych końcówek
Sos holenderski
- 175 - 350 g masła, pokrojonego na kawałki
- 4 - 8 żółtek
- 20 - 40 g wody
- 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - ¾ łyżeczki soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2919 kJ / 698 kcal
- Białko
- 11.3 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 58.5 g
- Błonnik
- 6.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos holenderski
15 Min
Sos holenderski – 250 ml
15 Min
Sos holenderski – 500 ml
15 Min
Szparagi z ziemniakami; Sos holenderski
45 Min
Szparagi, ryż z parmezanem i cytrynowym sosem zabajone; Jagodowa pianka
1h
Szparagi z młodymi ziemniakami i jogurtowym sosem holenderskim
55 min
Gotowanie na parze kalafiora (350-900 g)
30 Min
Brokuły i ziemniaki z sosem z sera pleśniowego
30 Min
Białe szparagi z jogurtowym sosem à la holenderskim
1h
Gotowanie na parze młodych marchewek (650-1200 g)
35 Min
Gotowanie na parze kalafiora (300 g)
20 Min
Gotowanie na parze szparagów (500-800 g)
25 Min