Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas

Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas

3.1 134 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Ciasto na bułeczki arepas
  • mąki kukurydzianej, białej (np. Harina Pan)
    280 g
  • wody
    410 g
  • soli
    1 ½ - 2 łyżeczki
Wenezuelski szarpany kurczak
  • kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
    5 gałązek
  • cebuli
    40 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    150 g
  • ząbków czosnku
    4 - 5
  • kaparów, konserwowych
    2 - 4 łyżeczki
  • pomidora śliwkowego pokrojonego na kawałki
    120 g
  • soli
    1 ½ - 2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
    1 łyżka
  • fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę
    560 g
  • sherry
    80 g
    80 g wermutu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 556 kcal / 2325 kJ
Białko 39 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 49 g
Błonnik 7.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...