![Moussaka di lenticchie Moussaka di lenticchie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ecdad7cd-a5dd-4491-8cd5-3de1ac977dae/Derivates/ba1e914d-8a75-471f-8a87-c975d2467e3b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g di Parmigiano Reggiano a pezzi (2-3 cm)
- 400 g di melanzane tonde (2 melanzane) a fette (1 cm)
- 50 g di olio di oliva
- 200 g di cipolle in quarti
- 3 spicchi di aglio
- 150 g di peperoni verdi o rossi, puliti e a pezzi (2 cm)
- 400 g di pomodori pelati in scatola (peso lordo)
- 120 g di vino rosso
- 1 cucchiaio di origano secco
- 1 cucchiaino di zenzero in polvere
- 2 cucchiaini di sale
- ½ cucchiaino di pepe nero macinato
- burro q.b.
- 200 g di lenticchie rosse, secche (vedere consiglio)
Besciamella
- 40 g di burro
- 500 g di latte
- 40 g di farina tipo 00
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2000 kJ / 477 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 25 g
Alternatywne przepisy
Chili (vegan)
40 Min
Tempeh impanato con crema di finocchi
40 Min
Lassi di mango
5 Min
Moussaka di lenticchie
1h 30min
Samosas di verdure
1 Std. 10 Min
Zuppa al curry con formaggio paneer
4 Std. 5 Min
Cavolfiore tikka masala
30 Min
Chili di seitan (vegan)
30 Min
Chili di tofu (vegan)
1 Std.
Parmigiana vegetariana con ragù di lenticchie
1 Std. 25 Min
Lenticchie all'indiana
35min
Curry di ceci e pomodoro (Rogan Josh curry)
25 Min