Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Curry blend
- 30 g coriander seeds
- 30 g cumin seeds
- 2 tbsp fennel seeds
- 40 g long grain rice
- 10 cardamom pods
- 5 whole cloves
- 2 sprigs fresh curry leaves, leaves only
- 1 cinnamon quill
Red beef curry
- 6 cardamom pods
- 1 cinnamon quill
- 1 tsp ground fenugreek
- 12 whole cloves
- 1 tsp black peppercorns
- 1 brown onion (approx. 180 g), cut into halves
- 4 garlic cloves
- 20 g fresh ginger, peeled
- 1 stalk fresh lemongrass, white part only
- 2 fresh long red chillies, deseeded if preferred, cut into pieces
- 1 tsp ground turmeric
- 12 fresh curry leaves
- 6 pandan leaves, tied into knots
- 50 g olive oil
- 400 g canned chopped tomatoes
- 1000 g gravy beef, cut into pieces (3 cm)
- 400 g canned coconut cream
- 2 tsp salt
- 2 tbsp vinegar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3368.2 kJ / 802 kcal
- Białko
- 56.8 g
- Węglowodany
- 11.1 g
- Tłuszcz
- 58.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 29.4 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 1337 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 Std. 10 Min
Chicken tikka masala with saffron rice
4h 40min
Lamb saag
1h 30min
Madras curry powder
15min
Coconut lamb curry
2h
Beef madras
1h 30min
Lamb dhansak
25 godz. 45 min
Pork vindaloo
2u. 20min
Rogan josh
1h 35min
Bhuna gosht
1h 20min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1 Std. 40 Min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min