![Summer dahl Summer dahl](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/e08bb5b4-b26e-424b-85d8-b96ffd7b2bb5/Derivates/767060cd-976f-4ddb-bd60-12d849fda8c8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g red lentils
- 1 brown onion, cut into halves
- 3 cm piece fresh ginger
- 3 garlic cloves
- ¼ tsp ground turmeric
- ¼ tsp garam masala
- ¼ tsp dried chilli flakes
- 2 tsp extra virgin olive oil
- 350 g water
- 150 g green beans, trimmed and cut into halves
- 1 bunch broccolini, cut into halves
- 200 g coconut milk
- 100 g fresh baby spinach
- sea salt, to taste
- 1 - 2 fresh long red chilli, cut into slices, to serve
- lemon juice, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1615.8 kJ / 384.7 kcal
- Białko
- 21.5 g
- Węglowodany
- 40.2 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.8 g
- Błonnik
- 15.4 g
- Sód
- 128.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chickpea ratatouille (gut health)
1 Std.
Lentil curry (dahl)
30 Min
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Vegetarian chilli
35 min
Hearty lentil chilli
50 min
Silverbeet dahl
8h 40min
Rendang curry
30 Min
Pulse and pumpkin curry
30 Min
Lentil bolognese
30 Min
Caribbean curry
40 Min
Vegetable curry with cauliflower couscous
45 Min
Tomato and lentil dahl
35 min