![Leek and Potato Soup Leek and Potato Soup](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/dd87852a-4bdf-4b88-90c6-25729b3339c7/Derivates/e1dd5a475dc6656953eb9e3dd655615867d876a7.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g potatoes, peeled, cut in pieces (2-3 cm)
- 2000 g water
- 5 g olive oil
- 900 g leeks (white part only), cut in pieces
- 40 g extra virgin olive oil
- 50 g unsalted butter
-
4
vegetable stock cubes (for 0.5 l each), crumbled
lub 4 heaped tsp vegetable stock paste, crumbled - 2 - 4 tsp fine sea salt
- 2 pinches ground white pepper
- 4 pinches ground nutmeg (opcjonalnie)
- 150 g whole milk (see tip)
-
fresh chives, chopped, to garnish
lub fresh parsley leaves, chopped, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 515.1 kJ / 123.1 kcal
- Białko
- 2.2 g
- Węglowodany
- 15.4 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 381.4 mg
Alternatywne przepisy
Carrot and Swede Mash
20 Min
Crêpes Suzette
35min
Carrot and Coriander Soup
25min
Creamy Pepper Soup
20 Min
Italian Brunch
Brak ocen
Lasagne Bolognese
1 Std. 45 Min
Onion Soup
1 Std.
Steamed Broccoli and Courgettes
15min
Broccoli and stilton soup
30min
Leek and Potato Soup (TM5)
40 Min
Creamy Asparagus, Potato and Leek Soup
30min
Curried Parsnip Soup
30min