Leek and Potato Soup

Leek and Potato Soup

4.5 15 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz.
16 portions

Składniki

  • potatoes peeled, cut in pieces (2-3 cm)
    600 g
  • water
    2000 g
  • olive oil
    5 g
  • leeks (white part only), cut in pieces
    900 g
  • extra virgin olive oil
    40 g
  • unsalted butter
    50 g
  • vegetable stock cubes (for 0.5 l each) crumbled
    4
    4 heaped tsp vegetable stock paste, crumbled
  • fine sea salt
    2 - 4 tsp
  • ground white pepper
    2 pinches
  • ground nutmeg (opcjonalnie)
    4 pinches
  • whole milk (see tip)
    150 g
  • fresh chives chopped, to garnish
    fresh parsley leaves, chopped, to garnish

Wartości odżywcze na 1 portion

Kalorie 123.1 kcal / 515.1 kJ
Białko 2.2 g
Tłuszcz 6.2 g
Węglowodany 15.4 g
Błonnik 1.8 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 381.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...