Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pavlova
- 180 - 190 g białek (z 6 jajek), w temp. pokojowej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego (patrz wskazówka)
Krem z bitej śmietany
- ¼ łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego, w proszku (opcjonalnie)
- 10 g żelatyny w proszku
- 40 g wody
- woda, gorąca, do napełnienia miski
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 1 - 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże, np. maliny, truskawki, porzeczki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1583 kJ / 378.4 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 39.7 g
- Tłuszcz
- 23.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.4 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 65.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami
3 godz. 30 min
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
7h 30min
Tort bezowy z owocami
5h 25min
Pavlova z truskawkami
8h 45min
Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym
4 godz. 40 min
Bezy klasyczne
3hod. 15min
Podwójna Pavlova z owocami jagodowymi
5h 30min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4 Std. 10 Min
Pavlova z kremem kokosowym i owocami tropikalnymi
8h 45min
Bezowe koszyczki z owocami
4 Std. 45 Min
Pavlova z kremem kawowym i malinami
8 Std. 40 Min
Bezy cynamonowe z karmelizowanymi śliwkami
2 godz. 40 min