Urządzenia i Akcesoria
Burger XXL
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
200 g wody
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
500 mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
2 łyżeczki soli
-
30 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
1 jajko
Nadzienie i złożenie burgera
-
1 opakowanie chudego boczku, wędzonego, w plastrach (100 g)
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
30 g oleju rzepakowego
-
500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
3 - 4 łyżki ketchupu
-
2 łyżeczki musztardy
-
3 - 4 ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry
-
5 - 6 plastrów sera żółtego, np. goudy, edamskiego5 - 6 plastrów sera cheddar
-
1 jajko roztrzepane
-
1 - 2 łyżki ziaren sezamu, białego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1889 mg
Białko
32.3 g
Kalorie
3446.8 kJ /
823.8 kcal
Tłuszcz
52.7 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
25.3 g
Węglowodany
54.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Domowe nuggetsy z dwoma sosami
40 min
Chlebek hot dog do odrywania
1 godz. 30 min
Ciasto na pizzę
1 godz.
Chleb z ziołami
1 godz. 10 min
Mini burgery
2 godz. 40 min
Ślimaki na przerwę
2 godz. 15 min
Hot dogi kibica
1 godz. 50 min
Zupa gyros z kurczakiem
50 min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45 min
Mięsny kalafior z pieczonymi ziemniakami i sosem musztardowym
1 godz. 20 min
Argentyńskie empanadas z kurczakiem
3 godz. 40 min