
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 130 g wody
- 20 g oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
Farsz
- 250 g wołowiny, np. antrykot, rostbef, bez białych błonek, lekko zmrożonej, pokrojonej na 3-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 75 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania kołdunów
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 2 - 3 łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do osolenia wody
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 139.8 kJ / 33.4 kcal
- Białko
- 1.7 g
- Węglowodany
- 4.8 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Błonnik
- 0.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pielmieni
1sa 10 dk
Chinkali z mięsem i kolendrą
1h 40min
Pierogi z mięsem
1h
Czebureki
2h 35 min
Polędwica à la Wellington
2h 10min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1sa 25 dk
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Bakłażan (sous-vide) z miso (z osłoną noża miksującego)
2h 45min
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
2sa 40 dk
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14h
Wolno gotowane ananasy w syropie chili z kruszonką kokosową (z osłoną noża miksującego)
3h 40 min
Pyzy z mięsem
1h 20min