Urządzenia i Akcesoria
Kołduny litewskie
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
50 sztuk
Składniki
Ciasto
-
130 g wody
-
20 g oleju rzepakowego
-
300 g mąki pszennej
-
¼ łyżeczki soli
Farsz
-
250 g wołowiny np. antrykot, rostbef, bez białych błonek, lekko zmrożonej, pokrojonej na 3-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
75 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania kołdunów
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
2 - 3 łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do osolenia wody
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
69.5 mg
Białko
1.7 g
Kalorie
139.8 kJ /
33.4 kcal
Tłuszcz
0.8 g
Błonnik
0.2 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
4.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
BOŻE NARODZENIE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron jajeczny
1 godz.
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2 godz. 55 min
Chinkali z mięsem i kolendrą
1 godz. 40 min
Jiaozi z wołowiną i porem
1 godz. 30 min
Czebureki
2 godz. 35 min
Kartacze z mięsem
1 godz.
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 godz. 35 min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3 godz. 40 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Pielmieni
1 godz. 10 min
Pyzy z mięsem
1 godz. 20 min
Placki ziemniaczane po zbójnicku
2 godz. 10 min