
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 130 g wody
- 20 g oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
Farsz
- 250 g wołowiny np. antrykot, rostbef, bez białych błonek, lekko zmrożonej, pokrojonej na 3-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 75 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania kołdunów
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 2 - 3 łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do osolenia wody
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 33.4 kcal / 139.8 kJ
- Białko
- 1.7 g
- Tłuszcz
- 0.8 g
- Węglowodany
- 4.8 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Sód
- 69.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybkie zacierki
20 min
Pielmieni
1 godz. 10 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 godz. 35 min
Makaron jajeczny
1 godz.
Pierożki na parze z wieprzowiną i krewetkami
2 godz.
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 min
Czebureki
2 godz. 35 min
Koncentrat bulionu tajskiego
25 min
Kiszka ziemniaczana
4 godz. 20 min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1 godz. 25 min
Zupa rybna z pulpetami z karpia
2 godz.
Kartacze z mięsem
1 godz.