Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ziaren orkiszu
- 150 g wody
- 250 g mleka
-
40
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 150 g płatków owsianych, górskich
- 20 g oleju, pus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 50 g słonecznika łuskanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 433.4 kJ / 103.6 kcal
- Białko
- 4.1 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 103.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb orkiszowo-gryczany
1 godz. 30 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 godz. 45 min
Bułki grahamki
1h 5min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2h
Chleb musli
1 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20u.
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb z kaszą gryczaną
2 godz. 20 min
Chleb z otrębami
1h 35 min.
Chleb wiejski
2h
Chleb pszenno-żytni razowy
1h 40min
Chleb mieszany z ziemniakami
1 godz. 45 min