Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa

4.3 394 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
8 kawałków

Składniki

Ciasto na tartę
  • 75 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 50 g wody
Nadzienie
  • 900 - 1000 g jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g cukru
  • 10 g masła

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 221.7 kcal / 927.6 kJ
Białko 2.4 g
Tłuszcz 9 g
Węglowodany 34.7 g
Błonnik 3.4 g
Tłuszcz nasycony 5.5 g
Sód 21.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...