Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na tartę
- 75 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 900 - 1000 g jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g cukru
- 10 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 927.6 kJ / 221.7 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 34.7 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 21.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 Std. 30 Min
Jabłecznik
55 min
Ciasto jogurtowe
1 Std. 40 Min
Ciasto cytrynowe
2h
Tarta budyniowa
1h 15min
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50min
Zapiekanka twarogowa z owocami
1u.
Szarlotka w kokilkach
1u.
Placek lotaryński
45min
Słodka focaccia z jabłkami
1u. 45min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2h
Sos jabłkowy
20min