![Chleb pszenny Chleb pszenny](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/888F339B-27B2-42E9-AE20-D29EC53DB095/Derivates/9F59D488-D38C-4BFC-B7DF-5AC3D4A303E4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
-
300
g maślanki
lub 300 g mleka - 500 g mąki pszennej
- 25 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 321.8 kJ / 76.9 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 13.9 g
- Tłuszcz
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 97.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni razowy
1 godz. 40 min
Chlebek piwny
1 godz. 20 min
Chleb mieszany z ziemniakami
1 godz. 45 min
Chleb musli
1 godz. 45 min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min
Chleb pszenny tostowy
3 Std.
Chleb wiejski
2 godz.
Bułki grahamki
1 godz. 5 min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 godz. 40 min
Chleb orkiszowy
1 godz. 40 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min