
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kluski na parze
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
- 150 g śmietany, 18% tłuszczu, słodkiej
- 40 g mąki pszennej
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek, przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszona - sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2855.3 kJ / 682.4 kcal
- Białko
- 20.1 g
- Węglowodany
- 85.6 g
- Tłuszcz
- 29.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Sód
- 191.7 mg
Alternatywne przepisy
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Groszek ptysiowy
1 godz.
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Kluski kładzione
15 min
Sos koperkowy
15 min
Pyry z gzikiem
1 godz.
Skubaniec z owocami
3 godz. 40 min
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30 min
Purée warzywne
45 min
Spaetzli - szwajcarskie kluski kładzione
1 godz.
Nadziewane warzywa
1 godz. 20 min