
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży pokruszonych
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej plus 2 duże łyżki (opcjonalnie)
- 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Masa serowa
- 1 jajko
- 60 - 80 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 opakowanie cukru wanilinowego - 500 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu gęstej
- 1 białko do posmarowania drożdżówek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 293.9 kcal / 1229.6 kJ
- Białko
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Sód
- 242.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chałka
2h 20min
Kostka kokosowa (lamingtony)
1h 15min
Drożdżówki z jabłkami
2h 35min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Rogaliki z marmoladą
50min
Rożki z ciasta chlebowego nadziewane sałatką
3h 10min
Rogaliki na piątkę
2h 20min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2h
Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż
1h 15min
Bułki maślane
1h 25min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2h 40min