Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pierniczki
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
Lukier
- 100 g cukru
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 263.5 kJ / 63 kcal
- Białko
- 1.1 g
- Węglowodany
- 12.4 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 35.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bananowe muffiny z orzechami włoskimi
35 min
Intensywnie czekoladowe babeczki (bez cukru)
45 min
Ozdoby z piernika
3 Std. 40 Min
Czekoladowe ciasto-trumna bez mąki
2 Std. 45 Min
Bezowe duszki
3 godz.
Wielkanocne babeczki
50 min
Muffinki z nadzieniem czekoladowym
50 min
Trzykolorowe muffinki
1 Std. 35 Min
Tort tęczowy z lizakami
2 Std. 40 Min
Muffinki czekoladowe
50 min
Ciasto zebra
1 Std. 35 Min
Szarlotka tradycyjna
1 Std. 50 Min