Urządzenia i Akcesoria
Jabłecznik
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
8 porcji
Składniki
-
130 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
3 - 4 jabłka, kwaśne bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 180 g każde)
-
3 jajka
-
150 g cukru
-
30 g brandy (opcjonalnie)
-
200 g mąki pszennej
-
1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
-
1 szczypta soli
-
cukier puder do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
355.1 kcal /
1485.7 kJ
Białko
5.2 g
Tłuszcz
15.3 g
Węglowodany
48.9 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Sód
183.4 mg