![Sernik wiedeński z polewą czekoladową Sernik wiedeński z polewą czekoladową](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/70C522D8-DF50-4D13-B1C7-67EB0CBD23E4/Derivates/08405A92-00DB-4E75-938A-E321AD73FD52.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masa serowa
- 200 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 6 jajek
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1200 g twarogu, półtłustego w kostce, pokrojonego na kawałki
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g mąki pszennej
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 405 kcal / 1699 kJ
- Białko
- 21.3 g
- Tłuszcz
- 21.4 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Błonnik
- 0.4 g