Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Nadzienie
- 300 g twarogu, podzielonego na kawałki
- skórka otarta z 1 cytryny
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 opakowania cukru wanilinowego (16 g)
Ciasto
- 250 g mleka
- 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
- 25 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Przygotowanie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 20 truskawek, świeżych (250-300 g), umytych, bez szypułek
- cukier puder, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 648 kJ / 154 kcal
- Białko
- 5.92 g
- Węglowodany
- 22.56 g
- Tłuszcz
- 4.88 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków i boczku
1h 15 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1h 35 min
Naleśniki jabłkowe
30min
Pierogi z serem i jagodami
1h 15 min
Portugalski placek - Folar
8 Std. 40 Min
Pierogi z grzybami i karpiem
2h 35 min
Chłopskie placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
1h 20 min
Kartacze z mięsem
1h
Pierogi z kaszą jaglaną Mieczysławy Matkiewicz
1h 45min
Oponki (bez cukru)
45min
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2h 15min
Szarlotka tradycyjna
2h 20min