![Pork and prawn dumplings Pork and prawn dumplings](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8406F3E9-5314-420B-AF32-96C21E77BC36/Derivates/3a6e4bba-1560-490b-85f2-a1de0b990e3a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dumpling wrappers
- 75 g plain flour
- 1 egg yolk
- 25 g water
- 1 - 2 pinches salt
Pork and prawn filling
- 80 g peeled raw prawns
- 1 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into thirds
- 100 g pork mince
- 1 tsp sesame oil
- 1 tsp Chinese cooking wine
- 2 tsp light soy sauce
- 1 - 2 pinches white pepper
- ¼ tsp cornflour, plus extra for dusting
Assembly
- 500 g water, plus extra for brushing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 213 kJ / 50.7 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 5 g
- Tłuszcz
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 112.6 mg
Alternatywne przepisy
Steamed cabbage and pork dumplings
1 Std. 35 Min
Wonton soup
1h
Wonton wrappers
55 Min
Coconut rice with Asian inspired pork and eggs
40 min
Prawn dumplings (xia jiao)
1h 15min
Char siew sauce
10min
Peking-style duck pancakes (MEATER+®)
8 godz. 50 min
Pork and coriander steamed dumplings (shumai)
1h
Cha gio (spring rolls)
55 Min
Okonomiyaki
30 min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1h
Jiao zi (Chinese dumplings)
50 dk