![Steamed pork buns (baozi) Steamed pork buns (baozi)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6F3E98F4-B977-4AF8-B2C7-89BD33A41AA4/Derivates/dae1a30f-6700-454e-958f-2793d56faad4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dough
- 250 g water
- 1 ½ tsp dried instant yeast
- 1 tsp baking powder
- 230 g baker's flour
- 200 g plain flour
- 50 g white sugar
- 1 tsp salt
Filling
- 5 spring onions/shallots, trimmed and cut into pieces
- 500 g pork mince
- ½ tsp ground white pepper
- 1 tsp white sugar
- ¼ tsp Chinese five spice powder (see Tips)
- 1 tbsp oyster sauce
- 2 tbsp soy sauce
- 2 tbsp sesame oil
- 1 tbsp Chinese cooking wine
Assembly
- oil, for greasing
- plain flour, for dusting
- 700 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 595.6 kJ / 141.8 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 16.4 g
- Tłuszcz
- 5.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 275.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Steamed cabbage and pork dumplings
1h 35min
Wonton soup
1 godz.
Wonton wrappers
55 min
BBQ chicken winglets
1 godz. 15 min
Banh bao (steamed pork buns)
2h 45min
Ma yi shang shu (sweet potato noodles with pork)
20min
Hong Kong-style roast pork belly
10 godz.
Lu ji chi (braised chicken wings)
25min
Beef buns
50min
Xian rou bao zi (steamed pork buns)
2 Std. 30 Min
Cha gio (spring rolls)
55 min
Char siu bao pork buns
6h 35min