Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lammcurry
- 50 g Olivenöl
- 2 - 3 Knoblauchzehen, halbiert
- 200 g Zwiebeln, in Spalten (5 mm)
- 120 g Mandelstifte
- 1 TL frischer Ingwer, fein gehackt
- 1 ½ TL Zimt, gemahlen
- ¼ - 1 TL Chilipulver, je nach Schärfe
- ½ TL Garam Masala
- 2 TL Kreuzkümmel, ganz
-
20
g Korianderblätter, frisch
lub 20 g Petersilienblättchen, frisch - 40 g Tomatenmark
- 650 g Lammfleisch, in Würfeln (4 cm)
- 250 g Couscous
- 350 g Wasser
-
2
TL Gewürzpaste für Gemüsebrühe
lub 1 Gemüsesuppenwürfel (für 0,5 l) - 300 - 350 g Gurken
- 20 g Minzeblättchen, frisch
- 25 g Zitronensaft, frisch gepresst
- schwarzer Pfeffer, frisch gemahlen zum Abschmecken
- 1 TL Salz
- 400 g Kokosmilch
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 4393 kJ / 1049 kcal
- Białko
- 50 g
- Węglowodany
- 88 g
- Tłuszcz
- 55.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 11.5 g
- Sód
- 875.8 mg
Alternatywne przepisy
Marokkanischer Hendltopf "Ras el-Hanout" mit Reis
1h 40min
Slow Cooking Beef Madras
3sa
Rindfleisch-Curry mit Kokos-Roti (Kuruma Iraichchi)
2sa 10 dk
Slow Cooking Bohnen-Cassoulet mit Walnusspesto
4 Std. 40 Min
Cassoulet mit Lamm und Bohnen
2sa
Boeuf Bourguignon
2sa 45 dk
Currypaste mit frischem Kurkuma
40 min
Gewürzreis
25 min
Asiatisches Schmorfleisch
2sa 30 dk
Marokkanisches Huhn mit Couscous
45 min
Lamm Keema mit Erbsen
1h
Orientalischer Lammeintopf
1h 10min