![Jiao zi (Chinese dumplings) Jiao zi (Chinese dumplings)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/EE6E5E3C-3E49-45D7-973C-4B6B3026243B/Derivates/0e366834-cb74-46d2-92b4-1d2e1dcf9f99.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g Chinese cabbage (wombok), cut into pieces (5 cm)
- 40 g celery, cut into pieces
- 40 g spring onions/shallots, trimmed and cut into pieces
- 1 ½ tsp salt
- 250 g mince (pork, chicken or beef)
- 1 tsp sesame oil
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 tbsp oyster sauce
- 1 tsp white sugar
- 1 tsp light soy sauce
- ½ tsp ground white pepper
- 2 tsp Shaoxing wine (Chinese cooking wine)
- 1 package dumpling wrappers (30 pieces - see Tips)
- water
- 600 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 148.6 kJ / 35.4 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 2.7 g
- Tłuszcz
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 177.5 mg
Alternatywne przepisy
Steamed cabbage and pork dumplings
1h 35min
Wonton soup
1 godz.
Wonton wrappers
55 min
Pan-fried pork buns
2 godz.
Prawn dumplings (xia jiao)
1 godz. 15 min
Wonton soup (pork)
45 min
Pork and prawn dumplings
55 min
Cha gio (spring rolls)
55 min
Korean fried chicken
4 Std.
Okonomiyaki
30 min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1 godz.
San choy bau (Matt Sinclair)
30 min