![Suan la tang (hot and spicy soup) Suan la tang (hot and spicy soup)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/c4f80582-6502-4cb1-b896-59270273dd76/Derivates/39174dec-c8ac-48b4-b11c-89beddb779af.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chilli oil
- 1 garlic clove
- 1 eschalot, peeled
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into pieces (3 cm)
- 3 tbsp chilli powder, to taste
- 200 g oil
Szechuan soup
- 3 dried shiitake mushrooms
- 10 g dried black fungus (see Tips)
- warm water, for soaking
- 1 cm piece fresh ginger, peeled and cut into thin slices
- 60 - 90 g canned bamboo shoots, drained
- 1000 g water, plus an extra 3 tablespoons
- 200 g pork mince
- 100 g fresh enoki mushrooms, cut into pieces (3 cm)
- 1 tsp soy sauce
- 1 tsp dark soy sauce
- 3 - 4 tbsp Chinese black vinegar, to taste
- ½ tsp salt, to taste
- ½ tsp sugar
- ground black pepper, to taste
- 2 tbsp arrowroot flour
- 150 g tofu, cut into cubes (1 cm)
- 1 egg white, lightly beaten
- 1 - 2 spring onions/shallots, trimmed and cut into thin slices
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 738.2 kJ / 175.8 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 368.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Yam Rice
45min
Luo bo gao (radish cakes)
25 Std. 20 Min
Lap Mei Fan (Chinese Wax Meat Rice)
50 Min
Mapo tofu
15 Min
Chawanmushi (Japanese savoury custard)
1 Std. 45 Min
Ma po dou fu (mapo tofu)
15 Min
Mixed mushroom congee with pickled eggs
24h 40min
Chilli Vinegar Pork Trotter Stew
2 Std. 25 Min
Chicken Porridge With Century Egg
30 Min
Qing zheng yu (steamed fish with ABC soup)
1 Std. 15 Min
Teochew Seafood Porridge
45min
Xi hu niu rou geng (beef broth)
40 Min