
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 330-350 g każdy), w całości lub sieje albo inne ryby o białym mięsie
- sok z cytryny do skropienia ryby
- sól do przyprawienia ryby
- pieprz czarny, mielony do przyprawienia ryby
- mąka pszenna do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
Marynata
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 240 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- ½ łyżki mąki pszennej
- 200 g białego octu winnego
- 400 g białego wina, wytrawnego
- 300 g wody
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 liść laurowy, suszony
-
2
liście szałwii, świeżej
lub 1 szczypta szałwii, suszonej, otartej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 827.6 kcal / 3462.6 kJ
- Białko
- 92 g
- Tłuszcz
- 28.5 g
- Węglowodany
- 18.8 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Sód
- 1873.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dorsz z aïoli i warzywami
50 min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 godz.
Marynowane roladki z indyka z rozmarynem
4 godz. 55 min
Królik w sosie "Marengo"
1 godz. 10 min
Karp na słodko w galarecie
7 godz. 35 min
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1 godz. 25 min
Pieczona ryba masala
1 godz. 15 min
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
1 godz. 10 min
Gołąbki z dorszem
1 godz. 20 min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min
Cytrynowo-rozmarynowy pstrąg i warzywa na parze
1 godz. 5 min