Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Base de masa para el tamal
- 80 g de manteca de cerdo
- 1 cdita de sal fina
- 400 g de harina de maíz nixtamalizado, para tamal (p. ej. Maseca®)
- 1 ½ cdita de polvo para hornear
- 550 g de agua
Mole con pollo
-
150
g de mole negro, en pasta
lub 100 g de mole negro, en polvo - 300 g de pechuga de pollo, sin piel, sin huesos y en cubos medianos
- 1600 g agua
- 20 hojas de maíz, secas, hidratadas por 1 hora
- 10 bolillos
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 2163 kJ / 515 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 77 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 987 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tamales dulces de pasas
2 Std.
Atole de Nutella
15 Min
Calaveritas de azúcar
3sa 15 dk
Atole de higo
25min
Atole de arroz de la esquina
35min
Molotes de plátano rellenos de queso
45min
Tamales de dulce de leche y cacahuate
2 Std.
Tamales de elote, queso y zarzamora
2h 30min
Enchiladas de mole rojo
1h
Tamales de pollo y salsa verde
2 Std.
Tacos al pastor chilangos
40min
Esquites de feria
25min