Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masa para tamal
- 400 g de harina de maíz para tamales (p. ej, Maseca® para tamales)
- 180 g de manteca de cerdo
- 1 ½ cdita de polvo para hornear
- 1 cda de sal fina, o al gusto
- 520 g de agua, tibia
Relleno de carne
- 2 dientes de ajo, pelados
- 50 g de cebolla, en trozos
- 1 cdita de concentrado de caldo de res
- 20 g de chile pasilla, sin tallo ni semillas
- 160 g de jitomate saladet, en cuartos
- ¼ cdita de sal fina, o al gusto
- ½ cdita de pimienta negra molida
- 450 g de agua
- 650 g de falda de res, en trozos de 5 cm
Tamales
- 30 - 32 hojas de maíz para tamal chicas, remojadas en agua y escurridas
- 1500 g de agua
- Wartości odżywcze
- na 1 porciones
- Kalorie
- 542 kJ / 129 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 30 g
Alternatywne przepisy
Salsa martajada
50 min
Pozole Rojo
1h 30min
Tamales norteños
2h
Tamales rancheros
2h
Birria de res estilo Jalisco
1h 45min
Gordita de chicharrón
30 min
Salsa roja de molcajete
10 min
Tamales guanajuatenses
2h 30min
Panuchos de cochinita pibil
35 min
Tamal de cazuela
1h 30min
Tamales de pollo y salsa verde
2h
Torta de chilaquiles de la Condesa
35 min