Sernik z ricotty z jabłkami

Sernik z ricotty z jabłkami

4.5 110 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 6 godz.
18 kawałków

Składniki

Spód ciasta
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych typu Digestive
Masa serowa
  • 250 - 300 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • 900 g sera ricotta odsączonego z zalewy
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 opakowanie cukru wanilinowego
Wierzch ciasta i pieczenie
  • 250 - 300 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 274.1 kcal / 1146.9 kJ
Białko 8.1 g
Tłuszcz 14.9 g
Węglowodany 27 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 8.5 g
Sód 122.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...