Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 100 g cantuccini
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g orzeszków piniowych
- 1000 g gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g rodzynek
- 50 g słodkiego wina (np. Porto, Vin Santo)
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2025 kJ / 483 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 55 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik z ricotty z jabłkami
6h
Tarta z ricottą i rabarbarem
1h 45min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1h 30min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min
Ciasto frangipane
1h 45min
Ciasto ananasowe
55min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1h 10min
Brownie z gruszkami
1h 15 min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2h 10min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1h 10min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1h 10min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min