![Risotto con salampatata Risotto con salampatata](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/351a41d6-84d2-4461-8654-220bc612ee60/Derivates/da5ff1d6-1b6b-4fc4-9fe4-21c9c4a5ed8c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
30
g di porro a pezzi
lub 30 g di scalogno a pezzi - 30 g di olio extravergine di oliva
- 150 g di salame di patate (salampatata), sgranato
- 320 g di riso Carnaroli (cottura 18 minuti)
- 60 g di vino rosso corposo, tipo Barbera
- 800 g di acqua calda
- 1 cucchiaino di dado per brodo di carne
- ½ cucchiaino di sale
- 1 cucchiaino di concentrato di pomodoro
- 100 g di formaggio tipo Toma piemontese a tocchetti
- pepe nero macinato, a piacere
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2265.9 kJ / 541.2 kcal
- Białko
- 15.9 g
- Węglowodany
- 65.2 g
- Tłuszcz
- 22.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 687.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto primavera allo speck
1h 5 min
Panissa vercellese
35min
Risotto alle mele verdi e crema di pecorino
35min
Risotto ai 4 formaggi (per 1 persona)
25 dk
Tortino di riso in salsa al Gorgonzola
40min
Risotto con salsiccia e piselli
40min
Risotto al Barolo
30 dk
Risotto alla campagnola
30 dk
Risotto alla valdostana
35min
Risotto al Parmigiano Reggiano
35min
Risotto ai quattro formaggi
40min
Risotto zafferano e pioppini
40min