Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1500 g amêijoa
- Água q.b. p/ demolhar
- 3 c. chá de sal
- 15 g salsa, só as folhas
- 35 g azeite
- 150 g cebola cortada em lâminas
- 2 dentes de alho cortados em lâminas
- 50 g pimento vermelho cortado em tiras
- 50 g pimento verde cortado em tiras
- 50 g pimento amarelo cortado em tiras
- 400 g batata (de casca vermelha p/ fritar) cortada em rodelas grossas
- 300 g tomate maduro cortado em rodelas
- ½ malagueta cortada em rodelas (opcjonalnie)
- 50 g vinho
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 1037 kJ / 248 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Salada de grão com vinagreta de pimentos
5 Min
Bacalhau com vinho do Porto
45min
Amêijoas com molho cremoso
2 Std. 30 Min
Caldeirada à algarvia
3h
Meia-desfeita da avó Anica
35 Min
Caldeirada de marisco
40min
Feijoada de polvo
1 Std. 30 Min
Salada de feijão-frade e bacalhau
30 Min
Salada de polvo
1 Std. 30 Min
Bacalhau à moda de Braga
40min
Gambas salteadas
20 Min
Polvo à lagareiro
1 Std. 30 Min