Urządzenia i Akcesoria
Sernik z ricotty z dżemem figowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 40 min
12 porcji
Składniki
Migdałowy spód
-
20 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
1 szczypta soli
-
20 g masła miękkiego
-
200 g migdałów prażonych, niesolonych (patrz wskazówka)
-
60 g brązowego cukru
Dżem figowy
-
100 g fig, suszonych bez ogonków, przekrojonych na pół
-
100 g wody
-
80 g cukru
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sernik z ricotty
-
1 szczypta soli
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
170 g cukru
-
skórkę z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki
-
3 jajka
-
170 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
80 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki cynamonu, mielonego do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromka
Białko
9 g
Kalorie
1784 kJ /
426 kcal
Tłuszcz
27 g
Błonnik
3 g
Węglowodany
37 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13 godz. 50 min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 godz. 55 min
Ciasto z jabłkami
1 godz. 20 min
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 godz. 35 min
Ciasto migdałowe z Santiago
1 godz. 30 min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 godz. 35 min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2 godz. 20 min
Odwracane ciasto z gruszkami
2 godz. 15 min
Ciasto frangipane
1 godz. 45 min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Torta caprese - migdałowe ciasto czekoladowe
3 godz.
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min