Urządzenia i Akcesoria
Sernik z ricotty z dżemem figowym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 5 godz. 40 min
12 porcji
Składniki
Migdałowy spód
-
20 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
-
1 szczypta soli
-
20 g masła miękkiego
-
200 g migdałów prażonych, niesolonych (patrz wskazówka)
-
60 g brązowego cukru
Dżem figowy
-
100 g fig, suszonych bez ogonków, przekrojonych na pół
-
100 g wody
-
80 g cukru
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sernik z ricotty
-
1 szczypta soli
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
170 g cukru
-
skórkę z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki
-
3 jajka
-
170 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
80 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki cynamonu, mielonego do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromka
Białko
9 g
Kalorie
1784 kJ /
426 kcal
Tłuszcz
27 g
Błonnik
3 g
Węglowodany
37 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 Std. 25 Min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 Std. 55 Min
Grecka bougatsa z kremem
4 Std. 45 Min
Cytrynowe tiramisu
6 Std. 25 Min
Rabarbar pod kruszonką
55 Min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 Std. 45 Min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 Std. 10 Min
Sernik z ricotty z jabłkami
6 Std.
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2 Std. 20 Min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 Std. 35 Min
Brownie z gruszkami
1 Std. 15 Min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min