Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Migdałowy spód
- 20 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 1 szczypta soli
- 20 g masła, miękkiego
- 200 g migdałów prażonych, niesolonych (patrz wskazówka)
- 60 g brązowego cukru
Dżem figowy
- 100 g fig, suszonych, bez ogonków, przekrojonych na pół
- 100 g wody
- 80 g cukru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sernik z ricotty
- 1 szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- skórkę z ½ cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki
- 3 jajka
- 170 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1
- Kalorie
- 1784 kJ / 426 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mazurek różany
1 godz. 40 min
Pascha Wielkanocna
12h 30min
Bakaliowiec
2 godz. 50 min
Pomarańczowe zabajone
15 Min
Wytrawny keks migdałowy z oliwkami i suszonymi pomidorami
14 Std. 50 Min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1 godz. 45 min
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
5h
Pomarańczowy sernik z alkoholowym twistem
18 Std.
Ciasto migdałowe z jabłkami
1hod. 55min
Racuchy na żółtkach z rodzynkami w rumie
1 godz. 40 min
Cytrynowe tiramisu
6 godz. 25 min
Sernik crème brûlée
10h 15min