Przekładaniec cytrynowy

Przekładaniec cytrynowy

3.3 70 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 6 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Ciasto
  • masło ilość do natłuszczenia formy
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
    250 g
  • cukru
    200 g
  • jajek
    5
  • wody
    20 g
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
Masa cytrynowa
  • cukru
    200 g
  • skrobi ziemniaczanej
    80 g
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • wody letniej
    420 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
    80 - 90 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    30 g
  • jajka w temp. pokojowej
    3
Lukier
  • cukru pudru (patrz wskazówka)
    100 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 25 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 334.1 kcal / 1398.7 kJ
Białko 6.4 g
Tłuszcz 6.3 g
Węglowodany 62.6 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 2.9 g
Sód 203.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...