Przekładaniec cytrynowy
TM6 TM5

Przekładaniec cytrynowy

3.3 (69 ocen)

Składniki

Ciasto

  • masło, ilość do natłuszczenia formy
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 20 g wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa cytrynowa

  • 200 g cukru
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
  • 420 g wody, letniej
  • 80 - 90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
  • 30 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka, w temp. pokojowej

Lukier

  • 100 g cukru pudru (patrz wskazówka)
  • 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1398.7 kJ / 334.1 kcal
Białko
6.4 g
Węglowodany
62.6 g
Tłuszcz
6.3 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Błonnik
0.5 g
Sód
203.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy