![Przekładaniec cytrynowy Przekładaniec cytrynowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1E711EFF-3EC4-459C-9076-8A59AC1158DB/Derivates/23b17e50-7484-47c5-b739-3f6daca3da2d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 20 g wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa
- 200 g cukru
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na kawałki
- 420 g wody, letniej
- 80 - 90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka, w temp. pokojowej
Lukier
- 100 g cukru pudru (patrz wskazówka)
- 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1398.7 kJ / 334.1 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 62.6 g
- Tłuszcz
- 6.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 203.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Japoński biszkopt miodowy (Kasutera)
1h 50min
Świąteczny piernik
1h 25min
Sernik makowy z jabłkami
7 Std. 40 Min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2h
Tort waniliowo-migdałowy
3h
Ciasto makowe
1h
Babka limonkowa z twarogiem
1 Std. 30 Min
Tort cytrynowy z bezą
2 godz. 30 min
Ciasto cytrynowe
2h
Torcik truskawkowo-serowy na zimno
6h 30min
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2h 55min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8sa