Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ozory
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 450 - 480 g ozorów wieprzowych (3 szt.), namoczonych i oczyszczonych (patrz wskazówka)
- 1700 g wody, plus dodatkowa ilość do zalania ozorów
Sos chrzanowy
- 120 g majonezu
-
120
g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
lub 120 g jogurtu typu greckiego - 30 - 35 g chrzanu, tartego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1270.7 kJ / 303.5 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 3.9 g
- Tłuszcz
- 25.9 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet na Wielkanoc
2 Std. 10 Min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8 Std. 50 Min
Wielkanocny sos majonezowy
45 min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1 Std. 25 Min
Jajka faszerowane pastą z sardynek
40 min
Sos majonezowy z musem jabłkowym i chrzanem
20 min
Pieczony boczek w pięciu smakach
9h 15min
Pasztet z gęsi z farszem grzybowym
9h 45 min.
Zupa rybna z pulpetami z karpia
2h
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
50min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 min