Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 1200 g wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 20 g octu ryżowego
- 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
- 2 łyżki sera mascarpone, plus dodatkowa ilość do posmarowania łososia
- awokado, ilość do nadziania sushi, pokrojone w 3 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
- ogórek, ilość do nadziania sushi, bez nasion, pokrojonego w słupki (ok. 0,25 szt.)
- 8 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
- 4 płaty wodorostów nori
- 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie płaty
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 162 kJ / 38.9 kcal
- Białko
- 1.8 g
- Węglowodany
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 2.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1 godz. 10 min
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2h 45min
Letnie rollsy z sosem z orzeszków ziemnych
1 godz.
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 godz. 30 min
Sushi z pieczarkami portobello
1 godz. 30 min
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1 godz. 30 min
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1h 20min
Majonez japoński (kewpie)
15 Min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1h 25min
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40min
Ryż do sushi
1 godz.
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1h 20min