Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g ryżu do sushi
- 1200 g wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 20 g octu ryżowego
- 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych
- 2 łyżki sera mascarpone, plus dodatkowa ilość do posmarowania łososia
- awokado, ilość do nadziania sushi, pokrojone w 3 mm plastry (ok. 0,5 szt.)
- ogórek, ilość do nadziania sushi, bez nasion, pokrojonego w słupki (ok. 0,25 szt.)
- 8 gałązek kolendry, świeżej, tylko liście
- 4 płaty wodorostów nori
- 200 g wędzonego łososia, pokrojonego w cienkie płaty
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 162 kJ / 38.9 kcal
- Białko
- 1.8 g
- Węglowodany
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 2.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Majonez japoński (kewpie)
15p
Sushi z pieczarkami portobello
1h 30min
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1sa 20 dk
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2 Std. 45 Min
Krewetki i warzywa w tempurze
1óra
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1h 25min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 Std. 30 Min
Sałatka sushi
1óra 15p
Sushi z krewetkami w tempurze
2h 40min
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1sa 10 dk
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1sa 20 dk
Ryż do sushi
1óra