Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pieczarki portobello, świeże
- oliwa z oliwek, ilość do posmarowania pieczarek
- 80 g sosu sojowego tamari, plus 1½ łyżeczki do polania pieczarek
- 20 g octu ryżowego, plus 2 łyżki do zaprawy
- 1 ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 250 g ryżu brązowego
- 1400 g wody
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem, pokrojona na 3 cm kawałki
- 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, 1 pokrojona na kawałki + 1 pokrojona wzdłuż na 8 pasków
- 20 g octu ryżowego
- 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego, prażonego
- 4 wodorosty nori
- 4 łyżeczki majonezu japońskiego (kewpie, patrz wskazówka)
- 4 zielone cebulki ze szczypiorkiem, przekrojone wzdłuż na pół
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 156 kJ / 37 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Różowe sushi z warzywami i sosem awokado-wasabi
2h 45 min
Majonez japoński (kewpie)
15 min
Małże z bazyliowym sosem
35 min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8 godz. 30 min
Sushi z komosy ryżowej i batatów
1 Std. 30 Min
Sushi z kaszy bulgur z łososiem
1 Std. 20 Min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1 godz. 25 min
Ryż do sushi
1 Std.
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1 Std. 20 Min
Sushi z wędzonym łososiem
1 Std. 20 Min
Sushi nigiri
1 Std.