
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masło z ziołami
- 60 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 g bazylii, świeżej tylko liście
- 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- ½ - 1 łyżeczka soli
Ciasto
- 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 300 g wody letniej (patrz wskazówka)
- 40 g świeżych drożdży pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju rzepakowego
- masło ilość do natłuszczenia tortownicy
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 161.6 kcal / 676.3 kJ
- Białko
- 4 g
- Tłuszcz
- 5.4 g
- Węglowodany
- 24.2 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Sód
- 293.7 mg