Chleb z ziołami

4.9 24.8K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 kawałków

Składniki

Masło z ziołami
  • 60 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli
Ciasto
  • 600 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 300 g wody letniej (patrz wskazówka)
  • 40 g świeżych drożdży pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju rzepakowego
  • masło ilość do natłuszczenia tortownicy

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 161.6 kcal / 676.3 kJ
Białko 4 g
Tłuszcz 5.4 g
Węglowodany 24.2 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 1.8 g
Sód 293.7 mg

Możesz także polubić...